AMSTERDAM - Beleggers dekken zich met speciale verzekeringen in tegen de risico's van faillissementen. Ze zouden bang zijn dat grote Nederlandse bedrijven over de kop gaan. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Volkskrant zaterdag publiceerde.

De krant onderzocht 22 verzekeringspremies die investeerders betalen om zich in te dekken tegen een faillissement. Deze premies zijn volgens de krant de afgelopen dagen snel gestegen. Volgens Paul van der Worp, analist bij zakenbank NIBC, is de risicoaversie onder investeerders enorm. Ze zouden massaal op zoek zijn naar zekerheden en garanties.

Chipfabrikant NXP en staalfabrikant Corus lopen volgens beleggers de grootste kans om te vallen. Deze bedrijven hebben een hoge schuldenlast en snel teruglopende omzetten als gevolg van de economische teruggang. Van de bedrijven uit de beursgraadmeter AEX zouden staalgigant ArcelorMittal, vastgoedfonds Unibail Rodamco en verzekeraar Aegon het kwetsbaarst lijken.

Veilig
Banken, onder meer ABN Amro, worden door investeerders nu juist gezien als een veilige belegging. Ook KPN, Shell en Unilever worden volgens de uitkomsten van het onderzoek als een stabiele investering beschouwd.