DEN HAAG - "De kans is groot dat we afstevenen op een recessie", zei premier Jan Peter Balkenende vrijdag. Hij houdt rekening met het 'wegvallen van economische groei in 2009 en in 2010.'

De minister-president zei na afloop van de wekelijkse vergadering van de ministerraad zich zorgen te maken over de 'doorloopeffecten' van een tegenvallend 2009 naar het jaar 2010.

Hij baseerde zijn uitspraken vooral op gesprekken met mensen uit het bedrijfsleven. Zij maken zich zorgen over het verminderen van orders en houden er rekening mee dat de investeringen zullen afnemen.

De bedrijven gaan dit merken in de liquiditeit, ofwel in hun kas. "Dan wordt het niet zo maar beter in 2010", volgens Balkenende.

Somber

Het Centraal Planbureau (CPB) komt maandag met een nieuwe raming voor de Nederlandse economie. Balkenende zei de cijfers van het CPB nog niet te kennen. Hij was niettemin somber. Volgens Balkenende wordt het 'nulgroei of krimp' in de economie.

Hij baseerde zijn uitspraken op gesprekken met topmensen bij ondernemingen als het staalbedrijf Corus en bij truckbouwer DAF. Beide bedrijven hebben het moeilijk als gevolg van de internationale financiële crisis.

Balkenende sprak ook met topmensen uit de bouwsector. Zijn gesprekspartners zeiden Balkenende dat ze een crisis als de huidige nog nooit hebben meegemaakt.

Tekort

Verder gaan de premier en minister Wouter Bos van Financiën ervan uit dat het begrotingsoverschot, waarmee het kabinet tot nu toe te maken had, zal omslaan in een tekort. Exacte cijfers zijn nog niet bekend.

Bos stelde dat het tekort tussen 0 en 1 procent kan uitkomen, maar hij sloot ook niet uit dat het tekort meer dan 1 procent kan bedragen volgend jaar.

Ingrepen

Op de vraag of bezuinigingen nodig zijn, stelde Balkenende dat ingrepen voorlopig niet aan de orde zijn. Hij wees erop dat volgens Europese regels pas bij een tekort van 3 procent maatregelen genomen moeten worden en volgens Nederlandse afspraken bij 2 procent.

De premier benadrukte wel dat Nederland er relatief goed voor staat. Maar ook gezonde Nederlandse bedrijven hebben momenteel "wel heel veel last'' van de crisis, aldus de premier.