AMSTERDAM - Een zeer tegenvallend macrocijfer uit de Verenigde Staten heeft de Europese beurzen vrijdag in een diep dal getrokken. De koersborden van de toonaangevende beurzen in Europa kleurden dieprood. Een verder dalende olieprijs versterkte de verliezen.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter in Amsterdam, sloot de week af met een verlies van 11,36 punten, ofwel 4,7 procent, op een slotstand van 229,44 punten. De MidKap voor middelgrote fondsen verloor 13,02 punten (4,3 procent) en eindigde op 291,47 punten.

De Franse beurs duikelde het zwaarst in de min en sloot 5,5 procent lager dan donderdag. Frankfurt en Londen verloren respectievelijk 4 en 3,3 procent.

Arbeidsplaatsen
Even voor opening van de handelsdag in de VS maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend dat het aantal arbeidsplaatsen in november met 533.000 is afgenomen. Analisten waren uitgegaan van een afname van 340.000 banen. Beleggers schrokken dan ook enorm van het tegenvallende bericht. De beurzen doken wereldwijd verder de min in.

Het banencijfer bevestigde de vrees bij beleggers dat de wereldeconomie op de drempel staat van een langdurige en diepe recessie. Bijna geen enkel fonds in de hoofdindex in Amsterdam hield het droog, alleen Wereldhave boekte winst (3,1 procent).

ING
Met name aandelen in financiële instellingen en grotstofgerelateerde bedrijven werden verkocht. Bankverzekeraar ING behoorde met een verlies van 8,2 procent tot de grootste dalers. Verzekeraar Aegon wist het verlies nog relatief te beperken tot 3 procent. Volgens een handelaar in Londen pakt de onrust onder beleggers extra nadelig uit voor de financiële sector. "Consumenten zullen pas weer geld gaan lenen en grote aankopen doen als zij gerust zijn over hun financiële situatie."

Aandelen vam olieconcerns werden vrijdag van de hand gedaan door de verder dalende olieprijs. De prijs voor een vat olie daalde met 5 procent tot 41,43 dollar. Op het Damrak verloor olieconcern Shell 5,8 procent. Branchegenoten BP en Total noteerden respectievelijk 6,6 procent en 8,9 procent lager.

USG
Uitzendconcern USG People zei vrijdag de mogelijkheid te willen krijgen om zich met de uitgifte van preferente aandelen te beschermen tegen een vijandige overname. Hoewel het aandeel in de ochtend nog winst boekte, ging het aandeel mee in het tranendal op het Damrak en eindigde 2,4 procent lager.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,2640 dollar in vergelijking met 1,2840 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag.