WASHINGTON - De afzwakkende Amerikaanse economie eist steeds meer zijn tol op de arbeidsmarkt. In november gingen in de Verenigde Staten 533.000 banen verloren, het zwaarste banenverlies sinds december 1974. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Het is de elfde maand op rij dat de werkgelegenheid in de VS afneemt. Het banenverlies, exclusief de landbouwsector, is veel groter dan verwacht. Analisten gepolst door persbureau Reuters hadden verwacht dat 340.000 banen verloren zouden gaan in november.

Het banenverlies over oktober werd herzien tot 320.000, van een eerder gemelde 240.000. Voor september werd het banenverlies bijgesteld tot 403.000. Dit was eerder een afname met 284.000. Sinds begin dit jaar zijn al bijna twee miljoen banen in de VS verloren gegaan.

Werkloosheid
De werkloosheid kwam in november uit op 6,7 procent, het hoogste niveau sinds 1993. Analisten gingen hier uit van 6,8 procent. In oktober bedroeg de werkloosheid nog 6,5 procent.

De gemiddelde werkweek nam af tot 33,5 uur, van 33,6 uur een maand eerder. Dat is de kortste gemiddelde werkweek sinds met de metingen werd begonnen in 1964. Het gemiddelde uurloon kwam uit op 18,30 dollar (14,43 euro). Dat is een stijging van 0,4 procent vergeleken met een maand eerder.

Citigroup
De verwachting is dat het banenverlies de komende maanden nog veel verder kan oplopen onder druk van de sterk afzwakkende Amerikaanse economie. Zo maakte de Amerikaanse bank Citigroup onlangs bekend 52.000 banen te schrappen en liet telecomconcern AT&T donderdag weten 12.000 werknemers te ontslaan.

Ook wordt gevreesd voor een ondergang van de grote Amerikaanse autofabrikanten. Volgens kenners kan een faillissement van General Motors leiden tot het verlies van 2,5 miljoen banen, onder meer bij toeleveranciers.

Obama
Barack Obama, in november verkozen tot president, riep op tot "urgente" maatregelen om mensen weer aan het werk te krijgen en de Amerikaanse economie te stimuleren.

Een economisch herstelplan moet ten minste 2,5 miljoen extra banen creëren in de komende twee jaar. "Er is geen snelle of makkelijke oplossing voor deze crisis, die al jaren in de lucht zat. Het wordt waarschijnlijk nog erger voor er weer verbetering zichtbaar is", aldus Obama.