U-Boat Worx is een Nederlands bedrijf dat een- twee- en driepersoons privéduikboten verkoopt. "Er is nu eindelijk een duikboot voor de gewone man", aldus Erik Hasselman van U-boat Worx.

Dit is een aflevering in de serie Bedrijven van NU, waarin vernieuwende bedrijven onder de loep genomen worden.

De gewone man zal schrikken van de prijs van 420.000 euro, maar het bedrijf richt zich op de rijken der aarde. In Nederland bestaat er nog geen regelgeving voor onderwaterboten, dus in principe kan er overal mee gevaren worden.

Maar het troebel water in eigen land, zorgt ervoor dat U-Boat Worx zich op tropischere wateren richt. Wie een proefvaart wil maken kan een afspraak maken om in het Middellandse Zeegebied een wrak te gaan bezichtigen. Wie een boot koopt krijgt een training van drie weken en mag dan geheel zelfstandig het water in.

Na het aanvankelijke succes stuitte U-boat Worx op problemen doordat de boten geen geldige certificering bezaten. Hasselman :"In principe moet je toestemming vragen aan de havenautoriteiten om te mogen varen en met een ongecertificeerde boot kom je daar wel eens mee in de problemen."

Om aan de zogenoemde Germanische Loydcertificering te moeten voldoen, zou U-Boat Worx een behoorlijke vertraging in productie krijgen. Daarom is besloten om het model enigszins aan te passen. Door een stalen drukvat in te bouwen, kan nu worden voldaan aan de regelgeving.

Hasselman: "Volgend jaar hopen we door te gaan met het uitrollen van de driepersoonsduikboot en daarvoor alle productiemiddelen klaar te krijgen en verder willen we ook de tweepersoonsboot doorontwikkelen om aan de Germanische loydcertificering te voldoen."