AMSTERDAM - Het Voorburgse hedgefonds DQS Fund baseert zijn beleggingsstrategie volledig op wiskundige modellen. "Lang niet alle hedgefondsen doen het slecht", aldus fondsmanager John Hoek tegenover NUzakelijk.

DQS Absolute Return Fund, zoals het hedgefonds voluit heet, heeft sinds zijn oprichting in 2006 een gemiddeld rendement van 14 procent op jaarbasis weten te realiseren. Ook tijdens dit rampzalige beursjaar staat de teller tot en met november op 13,6 procent.

"We maken gebruik van zo'n 20 verschillende statistische modellen, die zo onafhankelijk mogelijk van elkaar bewegen. Daardoor hebben we een brede spreiding, die we combineren met grondig risicomanagement", aldus Hoek.

Shortselling
Het verbod op shortselling, dat veel andere hedgefondsen in moeilijheden heeft gebracht, ontlokt aan Hoek slechts een laconiek 'we hebben er niet zoveel last van'.

Oktober was een dramatische maand voor hedgefondsen in het algemeen. Datzelfde gold voor september. Het verbod op shortselling, een populaire handelsmethode bij hedgefondsen, heeft in combinatie met de turbulentie op de financiële markten tot forse verliezen geleid. Bovendien trekken klanten zich vanwege het negatieve sentiment massaal terug.

Go Capital
In Nederland viel in november bijvoorbeeld het hedgefonds Go Capital om. Nadat het fonds jarenlang succes boekte, halveerde het fondsvermogen in 2008 ruim, naar krap 300 miljoen euro.

"Er zijn ook genoeg hedgefondsen die wel goed presteren", nuanceert de fondsmanager van DQS Fund. "Alleen dit soort extreme gevallen halen de media. Het probleem is bovendien dat lang niet alle fondsen die zich een hedgefonds noemen, dat ook daadwerkelijk zijn."

Volgens Hoek is een hedgefonds te definiëren als een 'fonds dat onder alle marktomstandigheden een goed rendement kan behalen'. Dus ook onder hele moeilijke omstandigheden.

Krediet
Banken lenen door de financiële crisis niet graag geld uit. "DQS werkt niet met geld van buitenaf, we hebben natuurlijk wel te maken met beleggers. Hoewel mensen wat moeilijker in fondsen stappen momenteel, zijn er nog geen klanten vandoor gegaan", aldus Hoek.

De deelnemers van DQS zijn voornamelijk vermogende particulieren. Het hedgefonds heeft nog geen institutionele beleggers, hoewel het dat wel graag zou willen. "Het probleem is dat institutionele investeerders pas instappen bij een fondsvermogen vanaf 25 miljoen euro, dat van ons bedraagt nu zo'n 3,5 miljoen. We zijn naarstig op zoek naar partijen die ons over die drempel kunnen tillen."