WASHINGTON - Topmannen van vooraanstaande Amerikaanse bedrijven zijn een stuk somberder geworden over de economische vooruitzichten voor de komende zes maanden.

Dat blijkt uit onderzoek van de Business Roundtable, een associatie van 160 grote bedrijven met bijna tien miljoen werknemers en een gezamenlijke jaarlijkse omzet van 5 biljoen dollar.

De Economic Outlook-index, die de verwachtingen meet op het gebied van investeringen, omzet en werkgelegenheid voor de komende zes maanden, kelderde in het vierde kwartaal naar 16,5, van 78,8 in het voorgaande kwartaal. Dat is de scherpste daling ooit. De index staat nu op het laagste niveau sinds met de metingen werd begonnen in 2002.

Omzet
Uit het onderzoek blijkt dat 45 procent van de ondervraagde topmannen denkt dat de omzet in de Verenigde Staten in de komende zes maanden zal dalen, terwijl 38 procent op een toename rekent. Verder verwacht 52 procent dat de bedrijfsinvesteringen zullen afnemen. Ook verwacht 60 procent van de topbestuurders dat ze banen zullen gaan schrappen.