AMSTERDAM - Mkb-ondernemers merken nauwelijks iets van een administratieve lastenverlichting. Maar liefst 83 procent ervaart de afgelopen jaren zelfs een vermeerdering van het aantal overheidsregels en verplichtingen. Dit blijkt uit onderzoek van EIM.

Bijna negen van de tien van de mkb-ondernemers ergert zich aan administratieve handelingen.

De top 10 van ergenissen wordt aangevoerd door milieuzaken (13 procent), arbo-wetgeving (10 procent) en belastingaangiften (10 procent). Deze top 10 werd in 2006 nog gedomineerd door verplichtingen met betrekking tot statistieken/enquêtes, de BTW en het nutteloos/dubbelop aanleveren van informatie.

Nieuwe irritaties
Nieuwe ergernissen vergeleken met twee jaar geleden zijn er ook. Ondernemers hebben een hekel aan de administratieve verplichtingen die horen bij het rookbeleid, de Wet Financiële Dienstverlening en de Wet Financieel Toezicht. Deze staan in de ranglijst op een 16e, 20ste en 21ste plaats.

Toch zijn de mkb-ers positief in hun toekomstverwachtingen op dit vlak: 24 procent van hen verwacht in de komende jaren een lastenverlichting te gaan merken als gevolg van de inzet van het kabinet. Daarmee is het mkb positiever gestemd dan in 2005, toen slechts 6 procent een lastenverlichting voor het eigen bedrijf voorspelde.