NEW YORK - Een forse daling van de olieprijs miste zijn effect op energieconcerns niet en drukte daarmee de stemming op de Amerikaanse beurzen.

Berichten over massaontslagen en winstwaarschuwingen overschaduwden donderdag solide verkoopcijfers van Wal-Mart, 's werelds grootste detailhandelsconcern.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot 215,45 punten (2,5 procent) lager op 8376,24 punten. De breed samengestelde S&P 500 index daalde 25,52 punten (2,9 procent) tot 845,22 punten. De technologiebeurs Nasdaq dook 46,82 punten (3,1 procent) omlaag op 1445,56 punten.

Autofabrikanten
Scepsis van de Amerikaanse Senaat over herstelplannen van de Amerikaanse autofabrikanten Chrysler, Ford en General Motors drukten de beurzen nog verder omlaag. De Grote Drie lichtten in Washington hun reorganisatieplannen toe. General Motors verloor ruim 16 procent en was de grootste daler in de Dow. Ford leverde 6,7 procent in. Chrysler is niet beursgenoteerd.

Farmacieconcern Merck, dat wordt gezien als een bedrijf bestand tegen zware economische tijden, kwam met een winstwaarschuwing. Hierdoor werd de vrees bevestigd dat de economische problemen breder zijn dan gedacht en steeds erger worden. Merck daalde 5,5 procent.

Verder schrapten verschillende bedrijven banen om zich te wapenen tegen de economische recessie. Zo verdwijnen bij telecomconcern AT&T twaalfduizend banen en bij softwareproducent Adobe zeshonderd banen. AT&Tverloor ruim 3 procent in de Dow en Adobe verloor ruim 9 procent in de Nasdaq.

Op straat
Chemieconcern DuPont en mediabedrijf Viacom zetten respectievelijk 2500 en 850 mensen op straat. DuPont steeg ondanks zijn winstwaarschuwing met 0,3 procent, terwijl Viacom 0,9 procent steeg.

De olieprijs dook bijna 7 procent omlaag tot ruim onder de 44 dollar. Handelaren reageren op sombere economische data die een slechte uitwerking hebben op de wereldwijde vraag naar energie. ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips daalden tussen 3,4 en 7 procent.

Fabrieksorders
Ook macrocijfers stemden beleggers negatief. Zo daalden de fabrieksorders in oktober 5,1 procent, de grootste daling in acht jaar. Verder kwamen de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS uit op het hoogste niveau in 26 jaar. Beleggers zijn nog in afwachting van belangrijke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt die vrijdag naar buiten komen.

Positieve cijfers van detailhandelaar Wal-Mart konden de beurzen niet aan hogere standen helpen. De winkelverkoop op vergelijkbare basis in november steeg ruim boven verwachting, met 3,4 procent. Wal-Mart steeg 1,3 procent. Andere detailhandelaren liftten mee op het nieuws. Zo won Macy's 6 procent en steeg Sears Holdings bijna 9 procent. Office Depot steeg 14,8 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,2780 dollar tegen 1,2840 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.