ALMERE - Het uitzendconcern USG People wil de mogelijkheid krijgen om zich met de uitgifte van preferente aandelen te beschermen tegen een vijandige overname. Het bedrijf gaat daarover zijn aandeelhouders op 23 december raadplegen.

Dit liet USG People vrijdag weten. Het concern zegt dat er geen directe aanleiding voor het voorstel is, maar de directie hoopt dat de mogelijkheid tot het optrekken van een beschermingswal de onderhandelingspositie van de onderneming zal versterken.

De stap is opmerkelijk omdat veel beursgenoteerde ondernemingen de afgelopen jaren juist beschermingswallen hebben afgebroken. Dit gebeurde onder druk van de code-Tabaksblat voor behoorlijk ondernemingsbestuur.

Aandeel
De koers van USG People is dit jaar net als die van andere andere uitzenders hard gedaald door de economische neergang. Het aandeel kostte donderdag 8,25 euro, 55 procent minder dan begin dit jaar. Het concern heeft daarmee een beurswaarde van 536 miljoen euro.

USG People stelde vrijdag dat andere partijen "relatief goedkoop" een invloedrijk aandelenpakket kunnen opbouwen zonder dat aandeelhouders kunnen profiteren van een "attractief openbaar bod".

Een van de grootste aandeelhouders in de onderneming is nog altijd oprichter Alex Mulder. Vorig jaar maart verkocht hij een deel van zijn aandelen voor investeringen in kunst. Uit een melding van 15 september bij de Autoriteit Financiële Markten blijkt dat hij 20,4 procent van de aandelen in handen heeft.