DEN HAAG - De Consumentenbond gaat scherp in de gaten houden of de renteverlaging door Europese Centrale Bank (ECB) leidt tot lagere hypotheektarieven. "Banken moeten niet hun eigen zakken vullen met geld dat is bedoeld om de economie te stimuleren", zei Barbara den Uijl van de Consumentenbond donderdag.

De bond riep de banken onlangs op het voordeel dat ze hebben als gevolg van renteverlagingen door de ECB door te berekenen aan de consument. Uit onderzoek van de bond bleek namelijk dat de opslag voor een variabele hypotheekrente de laatste maanden hard is gestegen, terwijl de rente op de kapitaalmarkt juist is gedaald.

De ECB verlaagde donderdag de rente met 0,75 procentpunt tot 2,5 procent, de scherpste renteverlaging door de bank ooit. "Dat geld moet terug naar de consument", aldus Den Uijl.

De bond gaat binnenkort een nieuwe steekproef houden om te zien of de banken hun hypotheektarieven hebben aangepast. Minister van Financiën Wouter Bos riep de banken onlangs ook op renteverlagingen door de ECB door te berekenen aan de klanten.