BRUSSEL - Tuinders hebben vergevorderde plannen om een fonds op te zetten voor schade door uitheemse insecten, schimmels en bacteriën. Voorzitter Tiny Aerts van ZLTO-vakgroep Glastuinbouw heeft dat bekendgemaakt op een persbijeenkomst in Brussel.

Kwekers hebben momenteel last van de clavibacter, een uitheemse bacterie die tomatenplanten aanvreet. Eerder richtte trips palmii grote schade aan.

Om de niet-Europese insecten en bacteriën te bestrijden, wordt nu soms de hele kas leeggehaald. "Als je als ondernemer met zo'n schade te maken krijgt, komt dat helemaal voor je eigen rekening. Je kan daar failliet door gaan", zegt Aerts, zelf komkommerteler in Noord-Brabant.

Schade
De tuindersbond raamt de jaarlijkse schade door niet-Europese insecten momenteel op circa 5 miljoen euro. De aantallen niet-Europese insecten nemen alsmaar toe. Dat komt volgens Aerts vooral doordat mensen steeds vaker en verder reizen.

Aerts wil daarom dat de getroffen tuinders, bollen- en boomkwekers een vergoeding kunnen krijgen. Plan is dat de tuinders en de overheid samen een 'plantgezondheidsfonds' gaan opzetten en betalen.

EU
Aerts hoopt dat het zo snel mogelijk van de grond komt. Europese regels laten dat volgens hem al toe. Hij hoopt dat Brussel zo'n fonds voor de hele EU wil regelen. "We weten dat er binnen de Europese Commissie over gesproken wordt. Maar spreken en doen zijn twee dingen."

Het plantgezondheidsfonds is een variant op het bestaande diergezondheidsfonds. Dat keert veehouders geld uit als hun dieren besmet blijken met varkenspest, mond- en klauwzeer of andere ziektes.