AMSTERDAM - De prijzen voor tweedehands auto's dalen steeds sneller en de prijsdaling is nog niet ten einde. Het dieptepunt wordt naar verwachting halverwege volgend jaar bereikt, aldus het ING Economisch Bureau in een donderdag gepubliceerd rapport.

De waarde van een auto zal volgens de onderzoekers midden volgend jaar ongeveer 10 procent lager liggen dan halverwege dit jaar. Uit het rapport blijkt verder dat vooral grotere auto's en voertuigen die op diesel rijden, moeilijker verkopen. Volgens het onderzoeksbureau neemt de vraag naar kleine en milieuvriendelijke auto's juist toe.

"Je ziet steeds vaker dat mensen met bijvoorbeeld een Audi A6 deze auto inruilen voor een veel kleinere Citroën C3. Downsizing is de structurele trend", aldus Bert Woltheus van ING.

Op de tweedehands automarkt is al enige tijd sprake van dalende prijzen wegens het enorme aanbod. Veel automobilisten besluiten de aankoop van een nieuwe auto uit te stellen, omdat zij vinden dat ze niet genoeg terug krijgen voor hun oude auto.