AMSTERDAM - Elektronicaconcern Philips heeft donderdag een winstwaarschuwing gegeven. Het concern verwacht een verdubbeling van het bedrijfsresultaat (ebita) per aandeel in 2010 niet meer te kunnen halen vanwege verslechterde marktomstandigheden.

Dat maakte Philips donderdag bekend, voorafgaand aan een analistendag. "De huidige neergang kent zijn weerga niet en ontwikkelt zich sneller en veel dieper dan verwacht. In reactie hierop moeten we snel handelen en verdere stappen ondernemen om het effect op onze winst te minimaliseren", aldus Philips.

Doorlopende maatregelen om kosten te reduceren leiden tot nieuwe afschrijvingen van ongeveer 110 miljoen euro in het vierde kwartaal. Hierdoor komen totale herstructureringskosten dit kwartaal op 340 miljoen euro.

Afschrijven
Bovendien moet Philips in het vierde kwartaal 1,1 miljard euro afschrijven op belangen in voornamelijk de Zuid-Koreaanse schermenfabrikant LG Display en halfgeleiderfabrikant NXP.

Voor de divisie Healthcare verwacht Philips in het vierde kwartaal een omzet te halen van tussen de 2,25 miljard euro en de 2,35 miljard euro. Voor de Consumer Lifestyle divisie ligt deze verwachting tussen de 2,8 en 3 miljard euro. Voor Lighting rekent Philips op een omzet tussen de 1,825 en de 1,925 miljard euro.