AMSTERDAM - Chipmachinefabrikant ASML gaat gebruikmaken van de mogelijkheid van werktijdverkorting. Het bedrijf heeft hiervoor toestemming gekregen van het ministerie van Sociale Zaken.

De werktijden van 1100 van de zevenduizend werknemers worden verkort. Zij zullen gedeeltelijk worden betaald door uitkeringsinstantie UWV.

De regeling is alleen toegankelijk voor bedrijven die in een periode van twee maanden een omzetdaling van tenminste 30 procent hebben doorgemaakt, in vergelijking met de twee maanden daarvoor. "Dit ligt in lijn met de verwachting voor heel 2008 die we hebben afgegeven", zei een woordvoerder van ASML donderdag.

Verontrustend
"Het is verontrustend dat zelfs een goed draaiend bedrijf als ASML een beroep moet doen op de werktijdverkorting", zegt onderhandelaar Jean-Marie Severijns van de CNV Bedrijvenbond. "De aanvraag is terecht, maar het geeft wel iets aan over de effecten van de crisis op Nederlandse bedrijven."

Werknemers gaan volgens de vakbond maximaal 50 procent minder werken en krijgen een volledige aanvulling op hun salaris uit WW-fondsen.