LUXEMBURG - De eurozone is officieel in een recessie beland. De economie van de vijftien eurolanden kromp met 0,2 procent in het derde kwartaal, vergeleken met het voorgaande kwartaal. Dat blijkt uit cijfers die het Europees statistisch bureau Eurostat donderdag publiceerde.

Het cijfer komt overeen met de schattingen van analisten en een eerste raming van Eurostat medio november. In het tweede kwartaal kromp het bruto binnenlands product (bbp) van de eurozone ook al met 0,2 procent op kwartaalbasis. Daarmee is er voor het eerst sinds de vorming van het eurogebied in 1999 sprake van een recessie, een situatie die officieel wordt gedefinieerd als twee achtereenvolgende kwartalen van economische krimp.

Eurostat
Ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar kwam de groei in de eurolanden uit op 0,6 procent. Eurostat meldde hier eerst een groei van 0,7 procent. In het tweede kwartaal werd hier nog een expansie van 1,4 procent gemeten. Analisten dachten dat de groei zou uitkomen op 0,7 procent.

Van de eurolanden was de economische teruggang in het derde kwartaal het sterkst in Italië en Duitsland, met 0,5 procent op jaarbasis. De Spaanse economie liet een krimp zien van 0,2 procent. In Nederland werd groei noch krimp geregistreerd.

Krimp
Voor de hele Europese Unie werd in het derde kwartaal ook een krimp van 0,2 procent gemeten. In het tweede kwartaal kwam de economische groei in de 27 lidstaten gemiddeld uit op nul procent. Op jaarbasis nam de omvang van de EU-economie met 0,8 procent toe.

Om de economie te stimuleren, trekt de Europese Commissie 200 miljard euro uit voor onder meer infrastructurele projecten en werkgelegenheidsprogramma's. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt naar verwachting later op de dag de rente met een half procentpunt tot 2,75 procent om de groei aan te jagen. Overigens dringen verscheidene economen bij de ECB aan op een scherpere renteverlaging, met een vol procentpunt.