FRANKFURT - De Britse centrale bank en de Europese Centrale Bank (ECB) zullen naar verwachting donderdag opnieuw de rentetarieven verlagen.

Cijfers over de economie in Europa die op zwaar weer blijven wijzen, geven de banken volgens deskundigen weinig keus dan het rente-instrument in te zetten om de economie te stimuleren.

Engeland
In Groot-Brittannië zou de centrale bank volgens analisten het tarief met 1 procentpunt naar beneden kunnen brengen tot 2 procent. In november verlaagde de Britse centrale bank de rente al met een recordsprong van 4,5 naar 3 procent. Sinds de oprichting van de Bank of England in 1694 heeft de rente niet lager dan op 2 procent gestaan.

De Europese Centrale Bank gaat waarschijnlijk over tot een renteverlaging van de huidige 3,25 procent tot 2,75 procent. Verscheidene economen dringen overigens aan op een nog scherpere verlaging tot 2,50 procent, om de Europese economie een flinke oppepper te geven. Maar de ECB is volgens ingewijden huiverig voor het nemen van zulke grote stappen te nemen. De bank zou dan geen munitie meer achter de hand te houden als de recessie aanhoudt.

Recessie
De centrale bank van Nieuw-Zeeland ging zijn Europese tegenhangers donderdag al voor met een renteverlaging van 1,5 procentpunt naar 5 procent. De economie van het land verkeerde in de eerste helft van dit jaar al in een recessie.

In een verklaring zei de centrale bank te verwachten dat de "economische activiteit in Nieuw-Zeeland verder zal worden beperkt" als gevolg van "krimpende en nauwelijks groeiende activiteit bij onze handelspartners".