TOKIO - De aandelenbeurs in Tokio is donderdag met verlies gesloten. Vooral de koersen van exporterende bedrijven stonden onder druk door zorgen over hun positie te midden van een wereldwijd afzwakkende economie.

De Japanse Nikkei-index sloot 79,86 punten lager op 7924,24 punten. Dit betekent een verlies van 1 procent. Ook de Kospi-index in Seoul leverde 1,6 procent in en sloot op 1006,54 punten. De Australische All Ordinaries verloor 0,2 procent tot 3468,1 punten. In Hongkong stond de Hang Seng-index in de middaghandel op een plus van 0,7 procent.

Japanse bedrijven sneden in het derde kwartaal van dit jaar fors in hun investeringen, zo bleek donderdag uit een enquête van het ministerie van Financiën onder circa 25.000 bedrijven. De investeringen gingen met 13 procent omlaag. De cijfers bevestigen volgens analisten de veronderstelling dat Japan zich al in een recessie bevindt.

Honda
Op de beurs in Tokio hadden onder meer Honda (min 6,2 procent) en Panasonic (min 5,2 procent) het zwaar te verduren. Panasonic heeft nog geen succes geboekt in zijn poging om zijn belang in Sanyo Electric uit te breiden. Ook een verhoogd bod heeft nog geen positieve reactie van aandeelhouder Goldman Sachs uitgelokt, zo werd donderdag duidelijk.

Nippon Oil behoorde daarentegen tot de weinige stijgers met een winst van 3,4 procent. Het oliebedrijf maakte bekend volgend jaar te gaan fuseren met Nippon Mining Holdings, dat er ruim 11 procent bij kreeg.