PAPENDRECHT - Baggeraar Boskalis staakt zijn poging om maritiem dienstverlener Smit Internationale over te nemen. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

Boskalis zegt de afgelopen maanden overleg gevoerd te hebben over diverse splitsingsscenario's, maar geen enkel plan kreeg steun van het bestuur noch de commissarissen van Smit.

Daarnaast acht Boskalis het gezien de crisis op de financiële markten onverantwoord om een bod door te zetten dat niet kan rekenen op steun van Smit.

Terminaldivisie
Boskalis bracht in september een indicatief bod uit van 62,50 euro per aandeel Smit, ofwel 1,1 miljard euro in totaal. Op deze manier hoopte Boskalis alsnog de hand te leggen op de terminaldivisie van Smit, nadat een eerdere poging was mislukt. Boskalis was van plan na de overname de overige onderdelen van Smit door te verkopen.

In februari meldde Boskalis zich samen met het Saoedische Rezayat bij Smit met een overnamevoorstel voor de terminaldivisie. Ze hadden destijds 300 miljoen dollar over voor het onderdeel dat onder meer aanleg- en beveiligingsdiensten levert bij olie- en gasterminals.

Versterken
Rezayat en Boskalis zijn samen eigenaar van het bedrijf Lamnalco, dat naar eigen zeggen een leidende positie heeft in terminaldiensten. De beoogde overname van het onderdeel van Smit zou deze positie moeten versterken.

Smit wees steeds alle avances van Boskalis af, vooral omdat bestuursvoorzitter Ben Vree niets zag in de opsplitsing van zijn bedrijf. Ook vond Smit de geboden bedragen te laag.