NEW YORK - De beurzen in New York zochten woensdag haperend de weg omhoog, na een wisselvallige handelsdag. De beurzen overwonnen slecht nieuws over de stand van de Amerikaanse economie, terwijl 'defensieve' beleggers aandelen oppikten die minder gevoelig zijn voor economische schommelingen.

Na een eindsprint in het laatste half uur sloot de Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen 172,60 punten (2 procent) hoger op 8591,69 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 21,93 punten (2,6 procent) tot 870,74 punten. De technologiebeurs Nasdaq steeg 42,58 punten (2,9 procent) tot 1492,38 punten.

Een teleurstellend werkgelegenheidcijfer in de Verenigde Staten legde druk op de effectenmarkten. Cijfers die aangaven dat de Amerikaanse dienstensector is gekrompen in november droegen hieraan bij.

Beige Book
Verder publiceerde de Federal Reserve een conjunctuurbericht over de huidige stand van de Amerikaanse economie. Volgens analisten is het woensdag gepubliceerde 'Beige Book' de bevestiging van de miserabele staat waarin de economie verkeert. "Het komt er echt op neer dat we gaan kijken hoe veel erger het nog kan worden", aldus een Amerikaanse analist.

Beleggers stapten onder meer in aandelen van biotechnologiebedrijven, die te boek staan als defensief. Amgen steeg 5,2 procent. Gilead Sciences ging 4,7 procent omhoog. Ook Coca Cola was in trek. Het aandeel steeg 5 procent. Verder kon fast-foodketen McDonald's 4,4 procent bijschrijven.

De hoogste stijger in de Dow was Citigroup, die maandag nog ruim een vijfde moest inleveren. Dinsdag klom het aandeel bijna 12 procent, woensdag kon het 8,3 procent bijschrijven. Alcoa bungelde onderaan. De staalproducent ging met 4,8 procent omlaag.

Auto
Autofabrikanten zagen hun aandelen stijgen, nadat een Amerikaanse vakbond voor personeel werkzaam in de auto-industrie liet weten de bedrijven zoveel als mogelijk te willen helpen overheidssteun te bemachtigen die ze dinsdag aanvroegen. General Motors en Ford klommen respectievelijk 1 en 5,6 procent.

In de Nasdaq was chipbouwer Marvell Technologies een van de hoogste stijgers met een plus van ruim 20 procent. Een analist vond dat de onderneming zijn kosten goed onder ocntrole had en een goede toekomst tegemoet ging.

De olieprijs bleef nagenoeg ongewijzigd op bijna 47 dollar per vat lichte Amerikaanse olie. Op de valutamarkt noteerde de euro 1,2710 dollar tegen 1,2715 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.