AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten eindigden woensdag op het nippertje in de plus, nadat ze herstelden van eerdere forse verliezen. Ook het beeld op Wall Street verbeterde in de tussentijd.

"Mogelijk raakt de markt gewend aan het slechte economische nieuws. Men vraagt zich af hoeveel slechter het nog kan worden", aldus handelaar Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

De AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, sloot 0,70 punten (0,3 procent) hoger op 242,04 punten. De MidKap, de index voor het middensegment, won 1,85 punten (0,6 procent) op 312,10 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt gingen 0,4 tot 1,1 procent vooruit.

Cijfer
Het herstel werd in ieder geval niet ingegeven door een cijfer over de activiteit van de Amerikaanse dienstensector in november. De zogenoemde inkoopmanagersindex kwam een stuk lager uit dan analisten hadden verwacht. "Het is een heel somber beeld, maar de geschiedenis leert dat er bij een lage stand van deze index ook een vlot herstel kan komen", zegt Van der Stee.

Beleggers trekken zich volgens hem mogelijk wel op aan Amerikaanse cijfers over de arbeidskosten, waaruit blijkt dat de productiviteit is gestegen. Ook wordt het gestegen aantal nieuwe hypotheekaanvragen mogelijk positief uitgelegd. "Maar er is niet echt een duidelijke aanleiding voor het plotselinge herstel. Sowieso is de volatiliteit heel erg groot."

Negatief
Tijdens de middaghandel kregen de beursgraadmeters ook een tik van tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. De stemming was de gehele ochtend negatief, onder meer door tegenvallende detailhandelsverkopen in de eurozone.

Daarnaast joeg de Duitse chipgigant Infineon beleggers de stuipen op het lijf met de publicatie van zwaar tegenvallende kwartaalcijfers. Infineon dook in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar diep in de rode cijfers door de zich in rap tempo verslechterende marktomstandigheden. Beleggers lieten het aandeel op de beurs in Frankfurt bijna 40 procent onderuit gaan.

ASML
Op het Damrak noteerde branchegenoot ASML desondanks een plus van 0,9 procent. Eerder op de dag stond het fonds nog flink in de min.

"Beleggers blijven zich zorgen maken over de economie. Het is zoeken naar aanwijzingen dat de economie niet verder afglijdt, maar die zijn er niet. Totdat ze er wel zijn, zal er geen sprake zijn van aanhoudend koersherstel", aldus beleggingsstrateeg Ronald Doeswijk van onderzoeksbureau Iris.

Banen
Woensdagmiddag werd bekend dat de werkgelegenheid in de private sector in de VS in november met een kwart miljoen banen is gedaald. Dat is het grootste banenverlies in zeven jaar. En het verlies is sterker dan voorzien. "In tijden van economische verslechtering zie je altijd dat de werkloosheid heel snel oploopt", aldus fondsmanager Corné van Zeijl van SNS.

SBM Offshore sloot 2 procent hoger. De maritiem dienstverlener kondigde voorbeurs orders aan ter waarde van ruim 700 miljoen dollar. Het gaat onder meer om de levering van een productie- en opslagplatform (FPSO) voor Woodside Energy.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,2665 dollar tegen 1,2715 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.