BRUSSEL - Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) geeft toestemming voor de overname van de Belgische en Luxemburgse tak van Fortis door het Franse BNP Paribas. Voorwaarde is dat de Franse bank haar Belgische dochter voor consumentenkrediet afstoot.

Kroes heeft dat woensdag bekendgemaakt. Volgens haar illustreert het besluit dat de Europese Commissie snel kan reageren op de kredietcrisis, zonder het mededingingsrecht en de belangen van de consumenten uit het oog te verliezen.

Kroes kreeg de afgelopen tijd kritiek omdat ze te lang zou wachten met toestemming voor overnames die het gevolg zijn van de financiële crisis. De dochter die BNP Paribas moet afstoten is PFB, een bedrijf dat in België en Luxemburg creditcards uitgeeft. Ook Fortis is in deze sector actief.

Volgens de Europese Commissie zou de fusieonderneming veruit de grootste speler in België worden voor de uitgifte van creditkaarten. De keuzevrijheid voor de consumenten dreigde daardoor beperkt te worden. BNP Paribas heeft zich bereid verklaard creditkaartdochter PFB volledig af te stoten.