AMSTERDAM - Het salaris van 750 duizend euro dat Gerrit Zalm gaat verdienen als topman van ABN Amro en Fortis is in diverse opzichten een 'matiging'. Hijzelf gaat erop achteruit.

Dat heeft minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) woensdag gezegd in de Tweede Kamer, waar vooral SP, GroenLinks en PVV kritiek hadden op de hoogte van het salaris van Zalm.

Bos' voorganger als minister van Financiën verdient nu in totaal 960 duizend euro: 750 duizend euro voor zijn baan als financiële man bij DSB Bank, waar hij vier dagen mee kwijt is, en 210 duizend euro met diverse bijbanen. Straks heeft Zalm een hogere functie bij een veel grotere bank, waar hij meer tijd mee kwijt is, zei Bos. "Zijn salaris is een matiging vergeleken met wat hij nu krijgt en met alles wat gebruik was bij deze bank."

Bonus
Zalm heeft zelf gezegd geen behoefte te hebben aan een vertrekregeling. Zijn enige bonus krijgt hij als hij Fortis en ABN Amro met winst doorverkoopt. Of die bonus wordt toegekend, wordt twee jaar na het sluiten van de deal bepaald. Van 'perverse' bonussen is dus geen sprake, zei Bos.