DEN HAAG - De Nederlandse staat betaalt de kosten die ontstaan door het verhogen van de garantieregeling voor gedupeerde spaarders bij de IJslandse internetbank Icesave. Minister Wouter Bos (Financiën) heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Spaartegoeden bij Icesave zijn tot 100.000 euro gegarandeerd. IJsland betaalt daarvan de eerste 20.000 euro aan spaarders en leent daarvoor ongeveer 1,3 miljard euro van Nederland. De tweede 20.000 euro wordt voor 90 procent betaald door alle Nederlandse banken tezamen.

Spaarders die meer dan 40.000 en minder dan 100.000 bij Icesave hadden staan, worden voor de laatste 62.000 euro nu door Bos te hulp geschoten. Het is nog onduidelijk hoeveel dat de Nederlandse schatkist gaat kosten.

Icesave
Bos komt met zijn besluit tegemoet aan een oproep van de banken, die vonden dat zij niet de dupe mochten worden van de ellende bij Icesave en het besluit van de minister om het maximum aan gegarandeerd spaargeld te verhogen naar 100.000 euro.

De gedupeerde spaarders krijgen waarschijnlijk deze maand het geld terug dat ze in IJsland hadden gestald. Als de IJslandse autoriteiten daartoe nog niet in staat zijn, zal de Nederlandsche Bank het geld voorschieten.