AMSTERDAM - De Nederlandse economie zal in 2010 uit het dal klimmen. Dat stelt oud-staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend maandag in een interview met NUzakelijk.

Vermeend, schrijver van het boek ‘De kredietcrisis' dat op 2 december verschijnt, denkt dat Nederland in 2009 op zijn economische dieptepunt zal belanden. "We hebben de bodem nog niet bereikt, maar ik denk dat ons land er in vergelijking tot andere landen relatief goed vanaf zal komen."

Voor volgend jaar verwacht Vermeend een ‘nul- of mingroei'. "Waarschijnlijk krijgen we te maken met een krimpende economie, maar het zal een kleine krimp zijn, lang niet zo erg als in andere landen."

Pensioenpremie
De voormalige PvdA-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het tweede Paarse kabinet, voorziet dan ook een ‘beperkte daling' van de huizenprijzen. "Bovendien is het waarschijnlijk dat de pensioenpremies omhooggaan en de werkloosheid zal toenemen."

"Nederland staat er relatief goed voor vanwege de gezonde overheidsfinanciën, we hebben een financiële buffer. Een andere reden waarom Nederland niet zo diep in een recessie zal belanden als andere landen is ons unieke poldermodel met overleg tussen kabinet, werkgevers en werknemers, dat bijvoorbeeld loonkostenmatiging mogelijk maakt."

Vermeend is vol lof over de instrumenten die de overheid tot nu toe heeft ingezet om de financiële crisis het hoofd te bieden. "Nederland heeft snel ingegrepen en daarmee voorkomen dat er banken omgevallen zijn." Hij refereert hiermee ook aan de ‘blunder van de Amerikaanse minister Paulson', die de zakenbank Lehman Brothers nul op het rekest gaf toen deze bij hem aanklopte om een financiële injectie. "Door die actie van Paulson is de crisis verergerd, want met het omvallen van Lehman is het vertrouwen ernstig aangetast."

Doemdenken
In zijn kersverse boek presenteert Vermeend, tegenwoordig hoogleraar en ondernemer, een aantal maatregelen die de staat in kan zetten om uit de kredietcrisis te komen. "Er moet in de eerste plaats een verbod op doemdenken komen. Nederlanders zijn sterk geneigd de economie de put in te praten, maar we moeten juist nu blijven uitgaan van eigen kracht."

"Overheidsinvesteringen in wegen, dijken, havenwerken en nieuwbouw moeten versneld doorgevoerd worden om de economie te stimuleren. Een noodwet moet het mogelijk maken eindeloze procedures aan de kant te schuiven, zodat in 2009 al in alle provincies de schop de grond in kan."

Duurzaam
Vermeend ziet bovendien veel heil in duurzame miljardeninvesteringen. "De overheid moet samen met het bedrijfsleven grote wind- en zonneparken in zee gaan bouwen, uit het zicht, zodat het niet vervelend is voor de burgers. Dit vermindert de uistoot van CO2, maakt Nederland minder afhankelijk van kolen en gas en schept een nieuwe industrie, die in 2020 zo'n 50.000 mensen werk kan bieden."

Voor een belastingverlaging om de economie op te peppen is het volgens de oud-staatssecretaris nog te vroeg. "Het is op dit moment niet nodig, door de lagere inflatie is de koopkracht op orde. Het is wel een handige maatregel om achter de hand te hebben voor als de crisis echt doorslaat."