AMSTERDAM - Het pensioenfonds PMT gaat de pensioenpremie die werkgevers en werknemers in de kleinmetaal moeten betalen, verhogen met de maximaal toegestane stijging van een procent. Dat heeft het bestuur van PMT dinsdag besloten, zo melden bronnen van Het Financieele Dagblad.

Het besluit wordt pas woensdag publiek gemaakt, nadat het aan de deelnemersraad van het pensioenfonds is voorgelegd.

Gepensioneerden die zijn aangesloten bij het fonds gaan er volgend jaar in koopkracht op achteruit. Het metaalfonds is flink getroffen door de val van de aandelenkoersen en de rente. Volgens ingewijden is PMT "door zijn buffers heen", wat een dekkingsgraad betekent van minder dan 105 procent.

Indexatie
PMT is ook van plan de pensioenen niet - volledig - te indexeren. Naar verwachting zullen de meeste andere fondsen hetzelfde doen. Het korten op indexatie zal de pensioenfondsen veel besparen: bij een inflatie van bijvoorbeeld twee procent scheelt dat 400 miljoen euro.

Het aanhoudend overslaan van de indexatie heeft echter grote gevolgen voor gepensioneerden. Iemand van 65 jaar van wie de uitkering nooit is geïndexeerd, ziet zijn koopkracht over een periode van twintig jaar met een derde achterblijven.

PMT
PMT is het eerste grote fonds dat een besluit neemt over zijn indexatie- en premiebeleid. Het fonds heeft 570.000 deelnemers en is met een vermogen van 32 miljard euro (op 30 september) het derde pensioenfonds van Nederland.