NEW YORK - Koopjesjagers stuwden de koersen op Wall Street dinsdag, na zware verliezen op maandag. Financiële en energiefondsen waren in trek. Ook goed nieuws van General Electric gaf steun aan de beurzen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 270 punten, ofwel 3,3 procent, hoger op 8419,09 punten. De S&P 500-index kreeg er 32,60 punten (4 procent) bij en stond op 848,81 punten. Technologiebeurs Nasdaq noteerde 51,73 punten (3,7 procent) hoger op 1449,80 punten. Maandag sloten de beurzen met zware verliezen op de borden.

Koopjesjagers vonden onder meer hun weg naar de financiële fondsen, die maandag zware verliezen hadden geleden. Citigroup, dat maandag nog een vijfde van zijn waarde moest inleveren, kreeg er dinsdag 11,9 procent bij. AIG ging 13,3 procent omhoog.

JPMOrgan Chase
JPMorgan Chase kondigde maandagavond laat aan ruim negenduizend banen te schrappen bij het onlangs overgenomen Washington Mutual, dat in september omviel. JPMorgan Chase klom 9,2 procent. Bank of America snijdt naar verwachting ongeveer tienduizend banen weg bij dochteronderneming Merrill Lynch. Bank of America ging 11,8 procent omhoog.

Ook energiefondsen waren in trek, na de grote verliezen van maandag. Chevron, ExxonMobil en ConocoPhillips kregen er tot 4,9 procent bij.

GE
General Electric won 13,6 procent, waarmee het de hoogste stijger in de Dow was. Het industrieel conglomeraat, dat wordt gezien als de belangrijkste barometer van de Amerikaanse economie, liet weten de dividenduitkering in stand te houden. Door de economische tegenwind denkt het concern dat de winst uitkomt aan de onderkant van de afgegeven verwachting.

Ondanks gedaalde autoverkopen in de Verenigde Staten hielden ook de autofondsen het hoofd boven water. General Motors verkocht 41 procent minder auto's, Toyota's verkopen gingen 34 procent omlaag en Ford leverde 31 procent in op zijn verkopen. Chrysler liet een daling in de verkopen van ruim 47 procent zien.

Ford
Mogelijke steun van de overheid aan de in problemen geraakte Amerikaanse autofabrikanten Ford, General Motors en Chrysler zorgde voor enthousiasme bij beleggers. Ford vraagt om 9 miljard dollar steun, General Motors wil 18 miljard dollar steun en Chrysler wil een overbruggingskrediet van 7 miljard dollar. Ford en General Motors noteerden een plus van respectievelijk 5,9 en 5,7 procent.

De olieprijs ging 3,6 procent omlaag tot 47,54 dollar per vat ruwe Amerikaanse olie. De euro was 1,2715 dollar waard tegen 1,2690 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.