AMSTERDAM - De recente injecties die overheden wereldwijd hebben verstrekt, dekken de afschrijvingen van banken en verzekeraars maar nauwelijks. Een tweede ronde van kapitaalinjecties is daarom nodig, verwachten bronnen in de financiële sector.

Politici beginnen er steeds meer op aan te dringen dat banken meer kredieten moeten gaan verlenen. Maar dat kan alleen als hun buffers op orde zijn. Meer kapitaalversterkingen zijn dan niet uit te sluiten.

Welke banken hun kapitaal moeten verhogen, hangt af van de mate waarin ze worden getroffen. "Vooral banken met veel bedrijfsleningen en grote vastgoedportefeuilles krijgen het moeilijk", zegt een bankier woensdag in Het Financieele Dagblad. "Voor de overige partijen zal het effect van de kredietverliezen beperkt zijn."

Kredietverliezen
De kredietcrisis heeft de Nederlandse banken tot heden 22 miljard euro aan kredietverliezen en afschrijvingen gekost. Tegelijkertijd is 32 miljard aan nieuw kapitaal aangetrokken. Het helft daarvan is echter toe te schrijven aan de nationalisatie van Fortis.