MUNCHEN - Het Duitse chipbedrijf Infineon is in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2007/2008 diep in de rode cijfers gedoken.

Het nettoverlies kwam uit op 763 miljoen euro, tegen een verlies van 280 miljoen euro een jaar eerder. Dat maakte de op een na grootste halfgeleiderfabrikant van Europa woensdag bekend.

Het is het zevende kwartaalverlies op rij voor Infineon. Het bedrijf heeft veel last van de afzwakkende chipprijzen en de malaise in de auto-industrie. De autosector is een belangrijke afnemer van Infineon. Ook moest het bedrijf afschrijven op de waarde van de verlieslijdende geheugenchipdochter Qimonda. Infineon is bezig drieduizend banen te schrappen om kosten te besparen.

Verlies
Het verlies valt hoger uit dan verwacht. Analisten gingen uit van 407 miljoen euro. De omzet steeg met 2 procent tot 1,15 miljard euro. Infineon is somber over de toekomst. De omzet in het lopende eerste kwartaal van 2008/2009 kan 30 procent lager uitvallen dan in het vierde kwartaal, aldus Infineon. Voor heel 2009 wordt rekening gehouden met een omzetdaling van 15 procent.

Over het hele boekjaar 2007/2008 werd een verlies geleden van 3,1 miljard euro. De omzet nam met 200 miljoen euro toe tot 4,3 miljard euro. Infineon probeert Qimonda te verkopen, maar heeft daar tot dusver weinig succes mee.

De problemen bij het concern kostten eerder dit jaar de kop van oud-topman Wolfgang Ziebart. Hij trad in mei vervroegd af. Het aandeel Infineon is door alle onrust sinds begin dit jaar al met 80 procent in waarde gedaald.