BRUSSEL - Minister Wouter Bos van Financiën heeft vooralsnog geen bewijzen dat banken te weinig krediet verlenen aan het bedrijfsleven. Bos zei dat dinsdag in Brussel na een bijeenkomst met zijn EU-collega's.

Hij reageerde op uitlatingen van minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken), die er maandag haar ergernis over uitsprak dat banken zich zo terughoudend opstellen bij leningen aan bedrijven. Een aantal banken is door de overheid met miljarden geholpen. De CDA-bewindsvrouw zinspeelde op maatregelen als banken hun gedrag niet aanpassen.

Maar Bos zegt alleen over "anekdotische" aanwijzingen te beschikken dat banken te voorzichtig zijn bij kredietverlening. Zijn ambtenaren maken op dit moment een rondje langs de grote banken om te zien in hoeverre het kredietvolume daadwerkelijk is teruggeschroefd.

Oplossing
Als banken te weinig uitlenen omdat ze vrezen voor hun financiële gezondheid, dan is ze dat volgens Bos niet kwalijk te nemen. "Maar als gezonde banken weigeren te lenen aan gezonde bedrijven, moeten we naar een oplossing zoeken."

Over het treffen van strafmaatregelen wilde Bos niet speculeren. Niemand is er bij gebaat als banken failliet gaan, aldus de PvdA-bewindsman.