AMSTERDAM - De beurzen in Europa hebben zich dinsdag hersteld van de grote verliezen van een dag eerder. In een eindsprintje sloten de beurzen met winsten af mede door optimisme op Wall Street, waar beleggers op zoek waren naar koopjes.

De  AEX-index, de hoofdgraadmeter in Amsterdam, eindigde met een winst van 2,5 procent, of wel 5,84 punten, op een slotstand van 241,34 punten. De MidKap voor middelgrote fondsen sloot 1,2 procent lager op 310,25 punten.

De borden op de belangrijkste Europese beurzen toonden zwarte slotkoersen. Londen boekte de kleinste winst (plus 1,4 procent), terwijl de beurs in Frankfurt en Parijs respectievelijk 3,1 en 2,4 procent hoger sloten.

Mineur
De tweede handelsdag van december begon in mineur. In navolging van de hevige verliezen op de Amerikaanse en Aziatische beurzen bleven beleggers somber gestemd. De zorgen over de verslechterende economische omstandigheden hingen als een donkere wolk boven de beurzen.

De stemming werd verslechterd door uitspraken van de president van de Federal Reserve, Ben Bernanke. Hij bevestigde het beeld dat de economie in de Verenigde Staten de komende tijd nog onder zware druk zal staan. Bovendien maakte het Nationale Bureau van Economisch Onderzoek (NBER) bekend dat de VS al sinds begin dit jaar in een recessie verkeren.

Olie
Gedurende de dag leken beleggers lastig richting te kunnen kiezen. Fondsen die winsten boekten, waren niet aan een bepaalde sector toe te wijzen. Aan het einde van de handelsdag werden met name oliegerelateerde fondsen beloond met winsten.

Zo waren zwaargewichten Shell en Arcelor Mittal onder de hoofdfondsen in de AEX de sterkste stijgers met winsten van 2,7 en 5,4 procent.

Wall Street
De winsten op Wall Street gaven Europese beleggers een zetje in de goede richting. Andere stijgers waren financiële fondsen. Die maakten de verliezen van maandag iets goed.

Aegon was de grootste stijger met 7,8 procent. Fortis en ING sloten respectievelijk 6,2 en 3,2 procent hoger. Ook elders in Europa boekten financiële fondsen winsten.

TomTom
De grootste daler was TomTom, de producent van navigatieapparatuur, met een verlies van 3,3 procent. Beleggers zijn bang dat consumenten navigatieapparatuur bij de kerstinkopen dit jaar links zullen laten liggen, nu de economische omstandigheden verslechteren.

Op de Londense beurs viel Tesco, het grootste detailhandelsconcern in Groot-Brittannie, op met een 13 procent hogere aandelenkoers. Beleggers reageerden positief op de publicatie van meevallende omzetcijfers over het derde kwartaal.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,2690 dollar tegen 1,2630 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag. De prijs voor een vat ruwe olie daalde met 1,9 procent naar 48,36 dollar.