AMSTERDAM - Een snelle Europese afschaffing van de verplichting voor kleine ondernemingen om een jaarrekening neer te leggen, gaat voorlopig niet door. Dat bleek volgens de Belgische krant De Tijd maandag tijdens een bijeenkomst van de Europese ministers voor Economie.

Zowel in het Europees Parlement als in de EU-Raad werden pogingen om het schrappen van die verplichting versneld in te voeren, tegengehouden.

In de lente van volgend jaar komt er een concreet wetsvoorstel van de Europese Commissie. Dat nieuwe voorstel zal waarschijnlijk pas na de verkiezingen van het Europees Parlement worden goedgekeurd. Die vinden in juni 2009 plaats.

Verzet
In België was er veel verzet tegen de plannen van de Europese Commissie. De ministers van Economie eisten gisteren in een resolutie dat het voorstel om de jaarrekening voor kleine bedrijven af te schaffen, gepaard gaat met een grondige impactstudie. Bovendien noemen ze het 'verlichten' van de boekhoud- en auditverplichtingen van micro-ondernemingen 'een mogelijkheid' en geen verplichting voor de lidstaten.

Europa wil administratieve vereenvoudigingen voor het bedrijfsleven invoeren. Het schrappen van boekhoudverplichtingen past daarin, zo stelt de commissie. Volgens de Belgische minister van Ondernemen Van Quickenborne schermt Europa hier echter met een valse kostenverlaging. Banken en andere kredietverstrekkers zullen bovendien moeilijker kredieten verstrekken aan die groep van ondernemingen als zij niet meer beschikken over jaarrekeningen.