VOORBURG - De Nederlandse spaarmarkt is sterk in beweging gekomen in de maand dat de IJslandse bank Icesave ten onder ging. In oktober kreeg ongeveer een kwart van de Nederlandse spaartegoeden een andere bestemming.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).In totaal haalden spaarders voor bijna 61 miljard euro van hun rekeningen. Tegelijkertijd deden zij voor 62,4 miljard euro aan nieuwe stortingen.

"De volatiliteit was enorm. Nog nooit hebben spaarders zoveel met hun geld geschoven", aldus CBS-econoom Michiel Vergeer dinsdag in een toelichting.

Spreiden
Vergeer denkt dat spaarders ervoor hebben gekozen om hun tegoeden te spreiden, maar bewijzen heeft hij daar niet voor. Begin oktober ging Icesave failliet en moest de bankverzekeraar Fortis door de Nederlandse en Belgische overheden van de ondergang worden gered. Om onrust bij de spaarders te sussen, besloot minister Wouter Bos van Financiën de garantiestelling per spaarrekening te verhogen van 38.000 naar 100.000 euro.

De totale omvang van de Nederlandse spaarmarkt groeide in oktober weer, na een onverklaarbare daling in september. In totaal stond er 246,7 miljard euro op spaarrekeningen. Het hoogste niveau werd in augustus bereikt (247,5 miljard euro).

Looptijd
Nog altijd stijgt het bedrag dat op spaarrekeningen met een vaste looptijd staat. In oktober ging het om 93 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog maar 55 miljard euro. Deposito's met een vaste looptijd geven doorgaans een hogere rente dan spaarrekeningen waarvan de tegoeden direct opeisbaar zijn.

Prijsvechter Icesave brak dit voorjaar de spaarmarkt open door een rente van 5 procent te bieden op rekeningen zonder beperkingen. In oktober bleek echter dat moederbank Landsbanki zich niet meer staande kon houden in de storm die er door de kredietcrisis over de financiële markten raasde.

Wat heeft u met uw spaargeld gedaan? Geef uw stem in de poll aan de rechterkant.