AMSTERDAM - De inflatie in de landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is in oktober aanzienlijk afgekoeld, blijkt dinsdag uit cijfers van de internationale organisatie van welvarende landen, waaronder Nederland.

De stijging van de consumentenprijzen in het OESO-gebied vlakte in oktober af tot 3,7 procent, tegen een inflatie op jaarbasis in september van 4,5 procent. Eerder dit jaar werd nog een piek van 4,8 procent gemeten.

De inflatie kalmeerde onder meer doordat prijzen voor energie en voedsel minder sterk opliepen dan eerder dit jaar het geval was. In oktober bedroeg de stijging van de energieprijzen 12,3 procent op jaarbasis, terwijl deze in september nog 18,9 procent opliepen. De voedselprijzen stegen 6,5 procent tegen 6,8 procent in september.

Voedselprijzen
Daarmee lijkt de ongrijpbare stijging van energie- en voedselprijzen die eerder dit jaar uitbrak enigszins gekalmeerd. In juli stegen de energieprijzen nog 22,5 procent op jaarbasis en de voedselprijzen 7,2 procent.

De kerninflatie van de OESO - exclusief de prijzen voor voeding en energie - is in oktober afgevlakt naar 2,2 procent van 2,4 procent in september.

Ook de inflatie in de vijftien landen van de eurozone is afgekoeld in oktober en kwam uit op 3,2 procent. Dat is 0,4 procentpunt minder dan een maand eerder.