Lifehacking is een verzameling handige tips en trucs om je tijd in te delen en kennis en informatie te vinden, filteren en delen. Waarom je het zou doen? Internet heeft ons vele voordelen gebracht, maar ook een informatieovervloed. Evenals alle andere media waar we mee overspoeld worden.

Lifehacking is een manier om je leven, inclusief die informatiestroom, op de voor jou zo optimaal mogelijke manier te stroomlijnen.

De groep mensen in onze samenleving die dagelijks bezig is met het omgaan met, en produceren van informatie en kennis, wordt steeds groter. De kenniswerkers van nu, hebben vaak nog geen idee van de mogelijkheden die de netwerk- en informatiesamenleving biedt. We doen een heleboel dubbel werk, zonder te weten dat ons een hoop werk uit handen genomen kan worden door kennis te nemen van veelal gratis technologie en kennis, binnen handbereik door het internet.

Lifehacking.nl
Lifehacking.nl probeert mensen te helpen om hun leven, zowel zakelijk als privé makkelijker en overzichtelijker te maken. Dit kan door je beter bewust te zijn over hoe je kunt omgaan met taken die je op je neemt en informatie die op je afkomt. Een lifehacker is iemand die gefascineerd is door slimme verbeteringen, om vervolgens die kennis weer te delen, met het web als ultiem platform.

Zo hebben we wel geleerd om te e-mailen, en hoe onze voice-mail af te luisteren, maar niet om daar zo mee om te gaan, dat die zaken ons leven leuker en makkelijker maken, in plaats van ingewikkelder. Anders gezegd, hoe profiteer je wel van de lusten maar vermijd je de lasten die de huidige tijd met zich meebrengt.

Management
Lifehacking.nl probeert een pad te banen door de steeds uitdijende mogelijkheden van deze tijd. Thema's als persoonlijke ontwikkeling, time-management en kennismanagement komen hier samen. Vreemd eigenlijk dat deze gebieden de afgelopen jaren los van elkaar gezien zijn, zowel in de wetenschap, als in de praktijk.

Het Macgyver-veld is een wat meer speels gebied van lifehacking. Het is genoemd naar een serie uit de jaren 80, waarin de hoofdpersoon bij wijze van spreken met een paperclip en stukje duct-tape een auto kon repareren.

Een lifehacker is gefascineerd door slimme oplossingen voor alledaagse problemen, en met name door het verzinnen van strategieën voor repeterende taken.