DEN HAAG - De kosten van de zuivering van afvalwater kunnen omlaag dankzij een nieuwe technologie van Siemens. Dat stelde het technologieconcern maandag. Het presenteerde ook een mobiel zuiveringsapparaat waarmee vuil water geschikt kan worden gemaakt om te drinken.

Siemens heeft een nieuw procedé ontwikkeld waarbij bacteriën ervoor zorgen dat na de zuivering minder afval (slib) overblijft. De technologie is een aanvulling op de manier waarop afvalwater doorgaans wordt gezuiverd en kan volgens Siemens bij een op de vijf zuiveringsinstallaties worden toegepast.

De verwerkingskosten van slib zijn goed voor een derde van de totale kosten van de zuivering van afvalwater en kunnen met minstens de helft omlaag, stelt het bedrijf. Dat zou bij de geschikte zuiveringsinstallaties neerkomen op een totale besparing van 19 miljoen euro per jaar, op een totale rekening van 161 miljoen euro.

Siemens demonstreerde maandag ook een apparaat waarmee vuil water snel en gemakkelijk kan worden gezuiverd. Het is vooral bedoeld voor inzet in arme landen. Topman Martin van Pernis van Siemens Nederland en de Haagse wethouder Frits Huffnagel dronken daarbij een glas gezuiverd water uit de Hofvijver.