AMSTERDAM - Het Duitse automerk Mercedes-Benz zal vanaf 2009 elk jaar een nieuw hybride-model op de markt brengen. Dat zegt een bestuurslid van moederbedrijf Daimler maandag tegenover persbureau AP.

“Wie niet in alternatieve vormen van aandrijving investeert, verspeelt een groeikans”, zegt onderzoeksleider en lid van de raad van bestuur Thomas Weber. Voor uiterlijk 2015 zal voor elk Mercedes-model vanaf de C-klasse een hybridevariant te koop zijn. Weber wil dat Mercedes een voortrekkersrol gaat spelen op het gebied van milieuvriendelijke aandrijving.

Hybride-aandrijving, waarbij een conventionele brandstofmotor ondersteund wordt door een elektrische aandrijving, biedt volgens Daimler vooral in het stadsverkeer voordelen. Weber zinspeelt op de voordelen van samenwerking met andere autoproducenten, waaronder BMW.

Brandstofcel
Ook voor de brandstofcel voorziet het lid van de raad van bestuur van de Duitse onderneming groeikansen. Het ontbreken van de benodigde infrastructuur baart hem echter zorgen. “De belangrijkste vraag is, waar tank ik?”

Daimler heeft als doel om in 2010 een Mercedes (B-klasse) met brandstofcel op de markt te zetten. Volgens Weber is over tien jaar een marktaandeel van tien procent in dit soort emissie-vrije auto’s haalbaar.