DEN HAAG - Vermogensmonitor, een belangenbehartiger van gedupeerde beleggers en pensioenbedrijven, verwacht dat de kredietcrisis een "tsunami" van klachten over vermogensbeheerders en banken zal opleveren. De eerste gedupeerden hebben zich inmiddels gemeld, maakte de organisatie maandag bekend.

De belangrijkste klacht is dat banken de schriftelijk vastgelegde risicoprofielen van beleggers niet naleven. Vermogensmonitor waarschuwt dat gedupeerden niet te lang moeten wachten met het nemen van actie richting de beheerders van hun geld.

De belangenclub baseert zijn verwachting op een vergelijking met de minikrach van 1998 en 'Black Monday' van 1987. Na de krach van oktober 1987 duurde het volgens Vermogensmonitor tot medio 1988 voordat gedupeerden zich tot een adviseur of advocaat wendden.

"Deze vertraging was hoofdzakelijk ingegeven door de reactie van de vermogensbeheerders die klagende cliënten voorlegden dat ze het beheer van de effectenportefeuille over een langere termijn moesten beoordelen."