DUBLIN - De Ierse prijsvechter Ryanair heeft maandag een overnamebod uitgebracht van 748 miljoen euro op de Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus. In 2006 bracht de grootste prijsvechter van Europa ook al een bod uit op Aer Lingus, maar die transactie werd geblokkeerd door de Europese Commissie.

Ryanair biedt 1,40 euro per aandeel in contanten. Dat bod ligt 25 procent hoger dan de slotkoers van het aandeel Aer Lingus afgelopen vrijdag. Ryanair zegt een fusie na te streven met Aer Lingus, maar wil wel de twee bedrijven als zelfstandige merken laten opereren. Ryanair heeft al een belang van ruim 29 procent in Aer Lingus.

Ryanair bracht in oktober 2006 een bod uit van 1,48 miljard euro op Aer Lingus. Dat bod werp verworpen door Aer Lingus. De Ierse overheid, met een belang van 28 procent in Aer Lingus, was tegen de overname, net als de grootste vakbond bij de luchtvaartmaatschappij.

Onderzoek
De EC stelde vervolgens een onderzoek in naar de geplande overname van Aer Lingus door Ryanair. Daarop trok Ryanair het bdo in. In 2007 verbood de Commissie de overname omdat ze bang was dat die schadelijk zou zijn voor consumenten en zou leiden tot hogere prijzen voor de veertien miljoen passagiers die binnen Europa jaarlijks van en naar Ierland vliegen.

Volgens Ryanair-topman Michael O'Leary zijn de omstandigheden sindsdien sterk veranderd. "De wereld is dramatisch veranderd in de afgelopen twee jaar. Door de hoge olieprijs en de diepe recessie is een golf aan faillissementen, fusies en capaciteitsbeperkingen door de luchtvaartsector gegaan", aldus O'Leary.

Aer Lingus
Volgens hem is Aer Lingus gemarginaliseerd geraakt in die consolidatiegolf en zal het bedrijf verlieslijdend blijven als het niet wordt overgenomen.

Ryanair is een prijsvechter die vliegt op vierhonderd routes in heel Europa en meer dan veertig miljoen internationale passagiers vervoerde in 2006. Aer Lingus heeft ongeveer tachtig routes en vervoerde in 2006 meer dan 8,6 miljoen passagiers. Als de twee bedrijven fuseren, hebben ze 80 procent van alle Europese vluchten op de Ierse hoofdstad Dublin in handen.