DEN BOSCH - Van Lanschot Bankiers heeft zijn kapitaalpositie met 150 miljoen euro versterkt met de uitgifte van preferente aandelen. Dit maakte de bank maandag bekend.

De versterking is noodzakelijk geworden door verliezen op de beleggingsportefeuille. Voor belastingen zullen de verliezen in de laatste twee maanden van dit jaar 50 miljoen euro bedragen. Daarnaast heeft Van Lanschot te maken met een tegenvaller bij een IT-project. Dit leidt tot een extra afschrijving van 17,5 miljoen euro.

Over geheel 2008 verwacht Van Lanschot een nettowinst van ongeveer 30 miljoen euro te boeken. Vorig jaar werd nog een winst van 215 miljoen euro behaald. In mei dit jaar liet de bank al weten dat de winst dit jaar zou dalen.

Effect
"Hoewel Van Lanschot niet direct wordt getroffen door de kredietcrisis, is de bank niet immuun voor het effect van deze crisis op de financiële markten", verklaarde bestuursvoorzitter Floris Deckers maandag. Volgens hem zorgt de uitgifte van preferente aandelen ervoor dat de kapitaalpositie weer terugkeert naar een niveau dat hoger is dan het gemiddelde van het bankwezen.

Van de Nederlandse financiële bedrijven versterkten ING en Aegon eerder al hun kapitaalpositie. Zij deden daarbij een beroep op een steunfonds dat door minister Bos van Financiën in het leven is geroepen.