BRUSSEL - Rond de vijftig gedupeerde Fortis-aandeelhouders hebben zondagmiddag gedemonstreerd tegen de gang van zaken bij de verkoop van Belgische activiteiten van Fortis aan de Franse bank BNP Paribas. De actie vond plaats bij het Justitiepaleis in Brussel.

Dat liet Fortisactief, een actiegroep die de beleggers vertegenwoordigt, weten. Fortisactief, dat samen optrekt met evenknie Holdup-fortis, had gehoopt op een paar honderd mensen. "Er zijn veel mensen die zeiden dat ze zouden komen, maar ze hebben niet gedurfd", aldus voorzitter Monique Croes van Fortisactief. "De aandeelhouder van Fortis wordt toch slecht afgeschilderd in de Belgische media."

Een Nederlands stel was naar Brussel gekomen om te demonstreren, aldus Croes. De demonstranten hebben een spanddoek van 3 bij 1 meter opgehangen bij het Justitiepaleis met daarop Vrouwe Justitae. "De balans in haar handen is niet in evenwicht. Aan de ene kant staan de Belgische premier en de minister van Financiën, aan de andere kant de rechter van de handelsrechtbank."

Rechtsgeldig
De Belgische rechtbank bepaalde eerder deze maand dat de verkoop van het Belgische deel van Fortis van de Belgische overheid aan het Franse BNP Paribas rechtsgeldig was en de enige mogelijkheid om de bank en de tegoeden van de spaarders te redden.