AMSTERDAM - Nu het over het algemeen sombere cijferseizoen ten einde is, wordt vooral gekeken naar de kerstinkopen. Beleggers vragen zich af of de detailhandel wel goede zaken heeft gedaan op Black Friday (zwarte vrijdag), traditioneel de aftrap van het Amerikaanse seizoen voor de feestdagen.

De detailhandel lokt het winkelende publiek op Black Friday met hoge kortingen en dat trekt miljoenen koopjesjagers. Gevreesd wordt dat Amerikanen afgelopen vrijdag vooral voor de koopjes zijn gegaan en de rest links hebben laten liggen. Consumenten zijn vanwege de financiële crisis al maanden niet in de stemming geld uit te geven en houden de hand ferm op de knip.

Verder zijn er volgende week twee aandeelhoudersvergaderingen van het financiële concern Fortis. Maandag is de eerste in Utrecht, dinsdag de tweede in Brussel. Aandeelhouders zijn boos door de forse schade die ze hebben geleden. Fortis vertilde zich aan de overname van ABN Amro en werd later genationaliseerd omdat de bank dreigde om te vallen. Het aandeel daalde drastisch en is momenteel minder dan 1 euro waard.

Ping An
Zaterdag werd bekend dat de Chinese verzekeraar Ping An een claim heeft neergelegd bij de Belgische staat, wegens de grote verliezen op het aandeel Fortis. Ping An verloor bijna 1,8 miljard euro op de aandelen, toen de Belgische overheid grote delen van Fortis verkocht aan BNP Paribas.

De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam besloot vorige week al dat er een onderzoek komt naar wanbeleid bij Fortis. Als wanbeleid wordt aangetoond, dan moet Fortis mogelijk miljoenen aan schadevergoeding betalen aan beleggers.

Op de agenda van Fortis voor de aankomende vergadering staat onder meer de uitleg van het concern over recente gebeurtenissen. Ook worden de nieuwe bestuursleden voorgesteld. Fortis bestaat momenteel nog uit een internationale verzekeringstak en een portefeuille besmette kredieten.