DEN HAAG - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en zijn Belgische tegenhanger Deminor willen dat andere personen zitting gaan nemen in het bestuur van de holding van het financiële concern Fortis. De belangenclubs voor kleine aandeelhouders lieten dit vrijdag gezamenlijk weten.

Volgens de VEB en Deminor zijn de bestuursleden die Fortis eerder deze maand heeft voorgesteld niet onfhankelijk genoeg en beschikken zij niet over de kennis om alles uit de kan te halen voor de aandeelhouders.

Het gaat om bestuursleden voor de activiteiten die zijn overgebleven na de verkoop van de belangrijkste onderdelen aan de Nederlandse staat en de Franse bank BNP Paribas. De VEB en Deminor stellen eigen kandidaten voor. Voorzitter moet Georges Ugeux worden, een bedrijfsadviseur die voor het laatst werkzaam was bij de New York Stock Exchange. Ugeux zegt zelf de erfenis van Fortis op een "professionele en transparante wijze" te willen beheren.

Politicus
Fortis stelde deze maand voor om de Belgische zakenman en politicus Viscount Etienne Davignon te benoemen tot voorzitter. De Nederlander Jan-Michiel Hessels, voormalig bestuursvoorzitter van Vendex KBB, is ook kandidaat-bestuurder. Aandeelhouders van Fortis kunnen er volgende week, op 1 en 2 december, over stemmen.

Volgens de VEB en Deminor hebben al verschillende belangrijke Fortis-aandeelhouders positief gereageerd op hun kandidaten.