AMSTERDAM - De beurzen in Europa lieten vrijdag aan het einde van de handelsdag een spurt zien, waardoor de rode cijfers van eerder op de dag werden weggepoetst. Alleen de AEX in Amsterdam bleef achter met verlies.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 0,71 punt (0,3 procent) lager op 252,55 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor 1,73 punten (0,5 procent) op 322,91 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs sloten 0,1 en 0,4 procent hoger, terwijl de FTSE in Londen een winst boekte van 1,5 procent.

De handelsvolumes in Europa waren relatief laag. Vooral de autofondsen, industriële fondsen en de grondstofgerelateerde aandelen gingen omlaag door zorgen over de afzwakkende wereldeconomie. De farmaceuten lieten juist stevige winsten optekenen.

Wall Street
In New York, waar de aandelenbeurs maar een halve dag open is, was de stemming wisselend. Beleggers op Wall Street vrezen dat detailhandelaren een mager feestseizoen voor de boeg hebben in de huidige marktomstandigheden.

In Amsterdam kreeg staalconcern ArcelorMittal de stevigste tik met een verlies van 5,9 procent. Naast het effect van dalende grondstofprijzen speelde de angst voor een verdere afname van de vraag naar staal het aandeel parten.

Ook de autosector stond onder druk. Door de slechte economische situatie zijn de verkopen bij vrijwel alle autofabrikanten ingestort. BMW, Daimler, Volkswagen, Renault en Peugeot Citroën verloren tussen de 3,4 en 5,8 procent.

Siemens
Grote industriële concerns hadden eveneens last van de economische zorgen. Zo verloor het Franse technologieconcern Alstom 6 procent en verloor Siemens 3,8 procent.

Farmaceuten trokken de kar in Europa. Het Duitse Merck steeg 2,9 procent en in Londen won GlaxoSmithKline 5,1 procent. In Parijs ging Sanofi-Aventis 4,5 procent vooruit. Het Zwitserse Roche won 4,5 procent en Novartis steeg 4,4 procent in Zürich.

Olie
Shell had met een winst van 0,2 procent aanzienlijk minder last van de dalende olieprijs dan Europese branchegenoten als BP (min 0,7 procent) en Total (min 2,6 procent). Een vat ruwe olie (159 liter) daalde ruim 5 procent tot 51,60 dollar.

In de Amsterdamse MidKap-index bungelde bankverzekeraar SNS Reaal onderaan met een verlies van 9,7 procent. Kredietbeoordelaar Fitch is door de verslechterende marktomstandigheden somberder geworden over de kredietwaardigheid van SNS.

De euro noteerde 1,2700 dollar in vergelijking met 1,2885 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag.