HILVERSUM - Peter Kortenhorst treedt per direct terug als bestuursvoorzitter van vervoersbedrijf Connexxion. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.

Connexxion wil niet ingaan op de redenen van zijn vertrek. "Dat is tussen de aandeelhouders en Peter Kortenhorst", zegt een woordvoerster. Kortenhorst was ruim zeven jaar werkzaam bij Connexxion. "Hij heeft zich in die periode erg verdienstelijk gemaakt voor het bedrijf."

COR
Het vertrek van Kortenhorst werd enkele weken geleden al aangekondigd onder het personeel en werd donderdag tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering bekrachtigd. Een woordvoerder laat weten dat de centrale ondernemingsraad (COR) het vertrek van Kortenhorst betreurt. "Hij heeft heel veel voor Connexxion betekend."

De ondernemingsraad zal zich bij het besluit van de aandeelhouders neerleggen. "Als de aandeelhouders niet verder willen met een bestuurder, heeft het geen zin daar tegenin te gaan. Voor ons is het belangrijkste of het overige personeel geen gevaar loopt."

De woordvoerder vermoedt dat het vertrek samenhangt met een verschil van opvattingen over de strategie van Connexxion met de Franse grootaandeelhouder Transdev. Dit bedrijf nam in 2007 twee derde van de aandelen Connexxion over van de staat.

"Kortenhorst vond het moeilijk om leiding aan andere mensen over te laten, die een andere visie hebben. Hij is een persoon die weet wat hij wil", zegt de zegsman van de COR.

Winst
Volgens de woordvoerder wil Transdev voornamelijk de activiteiten aanhouden, waar het meeste winst op wordt gemaakt, met het risico dat marktaandeel verloren zou gaan. Kortenhorst zou juist marktaandeel hebben willen uitbreiden. Transdev was niet direct bereikbaar voor commentaar.

De COR heeft Kortenhorst eerder gevraagd af te zien van een schadeloosstelling van maximaal een jaarsalaris. Zij heeft een rechtszaak aangespannen over het beloningsbeleid voor achttien sleutelfiguren binnen Connexxion. Aangezien er nooit instemming is gevraagd, heeft de COR de regeling nietig verklaard. De rechter moet hierover nog uitspraak doen.