HENGELO - Dick Berlijn, oud-bevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten, wordt commissaris bij de producent van radar- en navigatiesystemen Thales. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend.

De 58-jarige oud-militair, die in april van dit jaar afscheid nam van het leger, neemt volgens Thales "een schat aan operationele kennis" mee en beschikt over een uitgebreid internationaal netwerk.

De voormalige generaal is de tweede ex-militair bij Thales. Tot enkele jaren geleden zat ook een ex-admiraal in de raad van toezicht. "Berlijn weet als geen ander wat strijdkrachten nodig hebben", zegt een woordvoerder van het bedrijf uit Hengelo.

Staat
De toelating van Berlijn komt onder andere tot stand met goedkeuring van de Nederlandse staat die voor 1 procent aandeelhouder is in het grootste defensiebedrijf van Nederland. Bij het bedrijf werken tweeduizend mensen.

Het bedrijf richt zich de laatste jaren steeds meer op zogeheten 'asymetrische oorlogsvoering' als terrorisme en piraterij. "De aandacht voor schepen en navigatiesystemen voor operaties dicht bij de kust neemt sinds een jaar of twee enorm toe. Berlijn kan dankzij zijn netwerk dit soort trends tijdig inschatten."