AMSTERDAM - Beleggers stellen zich behoudend op in de financiële crisis. "Ik koop en verkoop niet. Ik wacht rustig af", aldus een bezoeker van de Dag van de Belegger.

"Ik beleg heel rustig en heel behoudend momenteel. Ik ben toch bang en angstig dat het nog meer beneden gaat", aldus de 62-jarige belegger Andries van Leeuwen uit Katwijk aan Zee. "Ik heb al wel veel verkocht, toen de beurzen net naar beneden gingen. Aandelen zoals Shell en Ahold heb ik gehouden. En ik ben pas geleden heel voorzichtig weer in verzekeraar Aegon gestapt."

Het drukbezochte evenement in de Amsterdamse Rai trekt bezoekers uit het hele land en tevens uit buurland België. Een 53-jarige Belg bevestigt ook terughoudend te zijn. "Ik ben toch geschrokken van de afgelopen tijd. Ik doe even niets."

ING
Onderzoek door bankverzekeraar ING en gepresenteerd op de grootste beleggersbeurs van Nederland laat eenzelfde beeld zien. Verreweg de grootste groep beleggers heeft zich volgens het onderzoek de afgelopen drie maanden niet verroert.

Manager Bob Homan van ING vindt dat niet negatief. "Uit het verleden blijkt dat beleggers vaak precies op het dieptepunt verkopen", aldus Homan "Nu heeft niet iedereen in paniek verkocht. Beleggers zijn rustiger dan voorheen."

De 43-jarige Harold Bergkotte uit Den Bosch geeft een tegengeluid. Hij is niet behoudend en heeft ook niet verkocht in paniek. "Ik koop gewoon door. Het is nu goedkoop", aldus Bergkotte. "En wat naar beneden gaat, vindt ook weer de weg naar boven."