AMSTERDAM - Chinese bouwvakkers zijn vrijdag begonnen met de bouw van China's hoogste wolkenkrabber. De Shanghai Tower staat volgens de projectontwikkelaar symbool voor China's toekomst als economische grootmacht.

In 2014 wordt de laatste hand gelegd aan de toren die een hoogte krijgt van 632 meter. Hij komt te staan in Pudong, het zakendistrict van Shanghai. Dat gebied wordt, sinds het in 1990 werd aangewezen als 'Nieuwe Open Economische Ontwikkelingszone', volgebouwd met wolkenkrabbers.

Park
Het gebouw moet de 'groenste' wolkenkrabber van Shanghai worden. Aan de voet van de toren worden negen tuinen aangelegd en in het gebouw zelf komt een openbaar park. De huurders van de toren worden een hotel, kantoren en winkels. De bovenste verdieping wordt gereserveerd voor 's werelds hoogste observatiedek.

Het gebouw is ontworpen door het Amerikaanse architectenbureau Gensler en maakt naar boven toe een draaiende beweging. De buitenkant wordt geheel bedekt met glas.

shanghai toren

Skyline
Samen met de al eerder gebouwde en vlakbij gelegen Jin Mao tower (420 meter) en Shanghai World Financial Center (492 meter) domineert de 121 verdiepingen-tellende staalconstructie straks de skyline van het financiële hart van China. De bouw van de Shanghai World Financial Center kwam door de Azië-crisis in de jaren negentig stil te liggen, waarna het tot nu toe hoogste gebouw van China in augustus van dit jaar werd opgeleverd.

Net als projectontwikkelaars in Dubai echter, trekken ook die van de twee miljard euro kostende Shanghai Tower zich weinig aan van de huidige financiële crisis. De ontwikkelaar, Shanghai Tower Construction, verwacht dat China's economie in 2014 weer topfit zal zijn. "De aftrap van de bouw in deze tijd versterkt het vertrouwen van Shanghai dat het de crisis kan bedwingen", aldus de directeur van het bedrijf tijdens een persconferentie.

Kennis
Een woordvoerder van het district Pudong zei eerder nog altijd 10 procent economische groei te verwachten. Dat komt omdat de crisis vooral arbeidsintensieve sectoren treft in China, terwijl in Pudong vooral de kennisindustrie de overhand heeft.