AMSTERDAM - De Britse overheid wordt de grootste aandeelhouder bij de bank RBS nadat de uitgifte van aandelen om nieuw kapitaal op te halen deze week uitliep op een mislukking.

De overheid krijgt een meerderheidsbelang van 57,9 procent in de tot voor kort op een na grootste bank van het Verenigd Koninkrijk. De kredietcrisis en de overname van de internationale zakenbank van ABN Amro vorig jaar hebben hiermee een zware tol geëist.

Bij de aandelenuitgifte was er slechts animo voor 0,24 procent van de aangeboden aandelen. Het Britse Ministerie zal nu de resterende aandelen opkopen voor 20 miljard Britse pond (24 miljard euro). De bestuurder van RBS, Stephen Hester, noemt het in een verklaring spijtig dat de aandeelhouders niet hebben toegehapt bij de claimemissie, maar "we begrijpen dat het huidige marktsentiment dit op de korte termijn oneconomisch heeft gemaakt".

Belangen
De Britse regering heeft een bedrijf opgetuigd, UK Financial Investments, om de overheidsbelangen in de financiële sector in goede banen te leiden. Donderdag werd een voormalige topman van zakenbank Merrill Lynch John Crompton aangesteld om de belangen weer op een strategische manier te verkopen. Het kan nog wel enkele jaren duren voordat de financiële markten weer rustig genoeg zijn om de overheidsbelangen af te stoten.

RBS is niet de eerste bank die onder toezicht van een nationale overheid komt te staan. De Engelse banken Northern Rock en Bradford & Bingley, de Duitse hypotheekverstrekker Hypo Real Estate en de Nederlands-Belgische bank Fortis gingen RBS voor. In IJsland heeft de overheid de zeggenschap bemachtigd over Landesbanki, Kauphting en Glitnir.