FRANKFURT - Europeanen hielden in oktober meer bankbiljetten aan dan in de voorgaande maanden. Dat blijkt uit een inventarisatie van het ANP van cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB).

In totaal was er in de afgelopen maand 728 miljard euro aan bankbiljetten in omloop. In de maanden daarvoor lag dit bedrag beduidend lager.

In augustus en september hadden Europeanen respectievelijk 683 en 684 miljard euro aan bankbiljetten op zak. In het tweede kwartaal lag het gemiddelde op 679 miljard. Het muntgeld in omloop bleef de afgelopen maanden nagenoeg gelijk op een waarde van ongeveer 20 miljard euro. Mogelijk houden Europeanen meer cash aan, omdat ze minder vertrouwen hebben in banken als gevolg van de kredietcrisis.

Lehman
Vanaf september werd de onzekerheid op de financiële markten vergroot, na het omvallen van de Amerikaanse bank Lehman Brothers. Vanaf begin oktober, toen Nederland en België een belang namen in Fortis, begon het aantal bankbiljetten in omloop flink op te lopen. De afgelopen weken is dit aantal weer stabiel.

"Normaal gesproken is er aan het eind van het jaar altijd wel een stijging vanwege de feestdagen. Deze keer is de oprisping groter en eerder in het jaar", aldus een woordvoerder van de ECB.